Anlägg en damm med fiskar i din trädgård

Om du har plats i din trädgård kan du anlägga en damm och dekorera med fontän eller annan vacker dekoration. Att ha en damm kan hjälpa om du vill plantera speciella växter som bara trivs i vatten. En sån vattenansamling hjälper också den biologiska mångfalden då många insekter och djur trivs bra i en sådan miljö.

Att tänka på

Det kan vara bra att tänka på vart du vill placera din damm. Du kan till exempel prova att gräva på några få ställen för att se om det går att gräva eller om det kanske ligger stora stenblock under. Om du vill sitta vid din damm och njuta av den och höra vattnet kan det vara bra att placera den på den soligaste platsen av din trädgård.

Dekorera din damm

Det finns mycket inspiration att få innan du börjar dekorera och bygga din damm. Du kan till exempel bygga olika vattennivåer i dammen med hjälp av stenar, grus eller sand. Där kan du också plantera små vattenväxter. En liten brygga över dammen eller träpassage kan också ge ett fint inslag till din trädgård. Klicka här för att hitta rätt dekoration och verktyg för att kunna bygga din drömdamm.