Lyckas som hyresvärd

Vissa har möjligheten att hyra ut sin bostad eller är stolt ägare av ett hyreshus och blir därmed fastighetsägare och fastighetsskötare. När du hyr ut privat eller som företag gäller olika regler men vissa saker är densamma för båda, även en del vett och etikettreglerna.

Hyra ut privat

När du hyr ut privat handlar det främst om din primära bostad såsom ditt hus eller bostadsrätt. Du kanske ska vara på resande fot under flera månader, studera eller arbeta på annan ort. När du hyr ut privat kan du till stor del utforma ditt eget kontrakt och ta ut en egen hyra. Du får hyra ut skattefritt för 40 000 kronor om året. Om hyran överstiger denna summa måste du skatta 30% för resterande summa över 40 000 kr.Du behöver en vattentätt kontrakt mellan dig och hyresgästen. Du ska aldrig gå med på besittningsrätt, det innebär att du inte kan be hyresgästen flytta eller vräka denna utan extrema skäl. De tar i princip ditt hus i besittning och bestämmer själv när de vill flytta. Hyran måste vara skälig men du har lite friare spelrum när du hyr ut som privatperson.

Hyra ut som företag

Har du en fastighet med lägenheter som du vill hyra ut blir kraven högre. Kontrakten innehåller besittningsrätt till hyresgästerna, men du får så klart skriva in skäliga krav i kontraktet som de boende förväntas följa. Det kan innehålla information om att de boende hjälps åt att skotta och klippa gräset, om du inte gör det själv. Det kan också stå att skadegörelse bekostas av hyresgästen när denne flyttar ut samt att efter tre varningar kommer personen att vräkas.Som företag har du även fler skyldigheter. Du måste exempelvis genomföra en OVK, en obligatoriskt ventilationskontroll, som säkrar att ventilationen håller dagens standard. Hela byggnaden ska helst besiktas med en åtgärdsplan för framtida renoveringar och uppgraderingar.