Planera och säkerhet kring elen i hemmet

Elektronik i huset sägs ha en lång livslängd, man brukar säga att husets elsystem behöver inte bytas mer än var 50:e år. Men med teknikens framsteg kan det vara befogat att byta tidigare, för att få alla moderniteter utan att behöva dra skarvsladdar överallt. I äldre hus brukar det också vara färre uttag än vi behöver idag. Men vill du leka med elen gäller det att veta reglerna och att planera noggrant så det blir rätt.

Lagar

Elsäkerhetsverket kan du läsa vad du får och inte får göra kring elinstallationer. Alla fasta installationer ska göras av en certifierad elektriker. Du kan byta ett trasigt uttag, koppla in lampor med stickpropp samt dra ny kabel i ett lampa. Men dessa undantag får ellagen gäller endast dem som vet vad de håller på med. Om du aldrig har gjort det tidigare ska du läsa på och fråga runt så du inte gör fel. Bränder och stötar på grund av hemmapulad el är fortfarande skrämmande vanligt förekommande.

Planera

Fundera både en och två gånger var du vill ha uttag, hur många, samt hur lampor ska styras. Har du ett kontor vill du kanske dra nätverkssladdar  som fastinstallation med datajack i väggen istället för att dra nätverkskablar från router, tvärs över golvet och borra genom väggar för att nå kontoret. Vill du ha lamputtag ovanför fönstren? Ska du styra dessa med en strömbrytare, dimmer eller endast kontakt? Att planera el innebär att du borde veta på ett ungefär var möbler ska stå. Var ska du hänga teven, där ska du sätta extra uttag för att konsoler och tvboxar. Mot vilken vägg står sängen, där vill du säkert ha uttag för lampa och mobilladdare på vardera sida. Var i köket vill du brygga kaffe eller ställa micron?

Hitta rätt produkter

Sist men inte minst behöver du hitta produkter som passar ditt hem och har en CE-märkning. Du tappar alla garantier på god el om du köper lampor från utlandet. Och med dagens utbud av belysning finns det ingen anledning att söka utanför landgränserna. Stilfulla märken som By Rydéns har lampor som passar i varje mans hem och online kan du köpa belysning billigare med större utbud.