Renovera badrummet

Att renovera badrummet blir snabbt ett ganska omfattande projekt. För att få ett bra resultat är det därför viktigt att planera ordentligt steg för steg och inte stressa sig genom projektet. Här tipsar vi om vilka steg man kommer behöva tackla och vad man bör tänka på.

Göra en budget

Badrumsrenoveringar blir ofta ganska dyra historier. Att göra en ordentlig budget innan något annat är därför varmt rekommenderat. Priset kan hamna på allt från 5 000 – 20 000 kronor per kvadratmeter beroende på vilka material man väljer. Men detta är bara materialkostnader. Ska man dessutom ta hjälp av hantverkare måste ju denna kostnad också tas i åtanke. Slutpriset måste ju sedan passa in i budgeten.

Riva allt gammalt

Att riva ut ett badrum är sällan väldigt komplicerat och de flesta kan nog tackla detta projekt själv. Är badrummet dock byggt innan 1982 finns risken att asbest använts i fix eller fog. Det kan då vara bra att skicka in ett prov för analys. Om provet ger positivt resultat för asbest är det viktigt att följa Arbetsmiljöverkets rekommendationer för privatpersoner.Har man planerat att flytta runt saker som golvbrunn och/eller avlopp kan man även behöva ytterligare åtgärder. Ett betonggolv behöver bilas upp och ett reglat golv kan behöva förstärkas.

Avlopp och golvbrunn

Avloppsrör och golvbrunnar är det första nya man sätter in. Golvbrunnen måste för övrigt fästas i bjälklagret. Vattenrör som läggs i golv eller vägg måste läggas oskarvade. Leverantören borde ha anvisningar om hur man gör med böjar och vinklar av rören.

Installation av el

Nästa steg är att dra allt el. Detta ska självfallet göras av en behörig elinstallatör, men eldosor och elrör kan man montera själv.

Golv, vägg och tak

Skivor för golvet, väggarna och taket är nästa steg och golvet ska sedan flytspacklas. Var noga med lutningen av golvet för att inte riskera att vatten ligger kvar för länge på golvet. Efter detta är det dags för tätskiktet. Golvet och den nedersta metern av väggen räknas som våtzon 1 och behöver ett anpassat tätskikt. Sedan är det dags att montera kakel och klinker.

Inredning

Efter detta kan man börja sätta in all inredning i badrummet. Och utöver de mest självklara saker som toalettstol och handfat är det bra att tänka på allt annat som borde finnas i ett fullt utrustat badrum, även mindre detaljer. Steg för steg låter det kanske inte som mycket att göra, men varje moment är viktigt att ta på största möjliga allvar och inte skynda på i onödan.