Underhåll på fritidshuset

Många svenskar äger idag ett fritidshus, en liten oas vid vatten eller i skogen där hela familjen kan koppla av och bara njuta. Men fritidshuset har samma behov av underhåll som villan, den kräver sin del av renovering och arbetstimmar för att kunna förbli er oas.

Avlopp – dess vara eller icke vara

Att ha avlopp i fritidshuset är inte en garanti, många äldre sommarstugor har endast utedass och diskning sker på bryggan. Men vill du installera avlopp för att höja värdet och komforten får du vänta dig en hög kostnad, speciellt om huset ligger lång från övrig civilisation. Ibland är det inte möjligt att koppla in sig på det kommunala avloppet, då behöver ni ansöka om tillåtelse att installera eget avlopp.Har ni redan avlopp måste ni dock underhålla det. Fritidshus kan lätt drabbas av stopp i avloppet eftersom de används så sporadiskt och rören kan torka ut inuti. När ett avlopp inte används kontinuerligt kan papper och ett bli kvar i avloppet och stelna, vilket slutligen leder till ett stopp. Vid större stopp behöver ni ta ut en spolbil som spolar igenom hela systemet, det brukar till och med finns spolbilar som har jour och kan komma vid akuta stopp.

Bjud ut till renoveringsfest

Om ni har större arbeten som behöver göras på fritidshuset, måla om fasaden, byta tak, bygga en litet förråd eller liknande, kan ni spara semesterdagar genom att få hjälp av andra. Bjud in vänner eller släktingar att spendera en helg eller några dagar hos er. Varva lite renoveringsarbeten med umgänge, dryck och god mat. Om ni har lite plats kan ni hyra större tält eller en husvagn och ställa på tomten.

Elen

Få fritidshusägare idag trivs bra med att vara helt strömlös när de är på semester. Att ha tillgång till internet och lampor känns som en självklarhet och en lyx vi inte vill förlora. Även äldre stugor brukar ha någon form av eldragning men om du inte vet hur längesen elen installerades borde du genomföra en besiktning tillsammans med en elektriker. Gammal el i fuktiga fritidshus är inte en bra kombination. Byt ut trasiga uttag och skaffa en jordfelsbrytare som slår av strömmen om något skulle kortslutas.