Underhållsansvaret av bostaden

Att underhålla sin bostad är alltid viktigt. Och medan underhållsansvaret beror en hel del på boendeformen finns det underhåll vi alla förväntas göra för att ha en trevlig hemmiljö. Här tittar vi lite kortfattat vad underhållet innebär beroende på om du hyr eller äger eget.

Universellt underhåll

En del underhåll är som sagt något som bara kommer med att bo i en bostad av något slag detta inkluderar saker som att :

  • Rensa vattenlås
  • Städa kylskåp
  • Rengöra ugn
  • Rensa golvbrunn
  • Städa regelbundet

Det kanske inte är vad alla tänker när de hör ordet ”underhåll” men det är absolut inkluderat i innebörden av att underhålla en bostad. Underhåll som detta är också i stort sett det enda som förväntas av någon som hyr en lägenhet. Skulle kylskåpet eller ugnen gå sönder är det fastighetsägaren som ska byta ut den. Både ansvaret och valfriheten börjar dock gå upp en hel del när det kommer till att äga en bostad.

Underhåll i bostadsrätt

Underhållet i en bostadsrätt är mycket mer fördelat mellan bostadsrättshavaren och bostadsrättsföreningen än i en hyreslägenhet. Men det är inte alltid så enkelt att ta reda på exakt vad som faller på vem alla gånger då underhållsansvaret kan överlappa något eller variera lite från förening till förening. I regel brukar man säga att allt som är synligt inne i lägenheten faller på bostadsrättshavaren att underhålla, men undantag för exempelvis radiatorer, elcentraler och annat som är en del av hela byggnaden. Det betyder att riktigt omfattande underhåll kan falla på föreningen trots att det betyder att de måste ha tillgång till en eller alla lägenheter i byggnaden. Stambyten är bra exempel på detta, även om de kommer i flera olika former.

Underhåll av villa

Underhåll av villa är mycket mer tydligt. Ägaren ansvarar för allt på både in- och utsida av bostaden. Väldigt få fall skulle någonsin falla på någon annan än villaägaren. Men det är möjligt att trots underhållsansvaret har inte villaägaren full frihet i att välja hur saker och ting ska renoveras. Då handlar det i regel om att detaljplanen för området inkluderar vissa restriktioner.