Barnsäkert hem

Ett hem ska inte bara skyddas mot tjuvar och bränder. Ditt barn ska också vara säker i hemmet och för små barn behöver man göra några justeringar.

Hygien

En av de viktiga delarna är att ha rätt hygien i hemmet. Små barn har inte byggt upp ett immunförsvar som vuxna, det är en av anledningarna varför vi vaccinerar våra barn i olika åldrar. I hemmet ska du se till att ha städat, damm består till viss del av smuts och små barn kan få ökad risk för astma. Husdjur hemma är på både gott och ont: den stora mängden hår kan leda till astmaproblem om man inte håller efter men samtidigt finns det forskning som visar att små barn som har husdjur löper mindre risk att bli pälsallergiker. Du ska också vara noggrann med saker som barnet ska hantera eller stoppa i munnen. Köp nappar och nappflaskor som är lätta att rengöra och som är lite bättre för miljön. Det finns flera olika varianter på olika nätbutiker.

Barnsäkra inredningen

Barnsäkra dina skåp och luckor när barnet börjar krypa. De vill gärna ta tag i saker för att komma upp på fötter och deras nyfikenhet har inga gränser. Man vill ogärna att ett lite barn får tag på köksredskap. Ett skohorn genom lådhandtagen räcker gott och väl. Enkla anordningar kostar dig mindre pengar också. Allteftersom de blir längre kan du också tänka på att stekpannor och kastruller ska då på de inre plattorna så barnet inte kan komma åt handtaget. Ett barnlås på ugnen är ett måste. Har du trappor hemma ska de förses med grindar som barnet inte kan öppna.