Bygga ett hemmagym

Att få träna hemma är en lyx som sparar pengar och restid. Det krävs så klart lika mycket disciplin att gå till gymmet var det än befinner sig, men du som redan har kommit igång vet att du kommer att använda utrymmet rätt. Då kan vi sätta igång!

Placering

Vill du spara utrymme i huset kan du använda regeln om bygglovsbefriade attefallshus eller friggebodar och ställa på tomten. Det finns byggsatser att köpa som du reser med hjälp av en vän på en helg. Men det kostar betydligt mer än att använda ett befintligt rum i hemmet.Ska du ha gymmet i huset ska du använda ett rum i källaren eller undervåningen. Undvik att använda övervåningen, mellanbjälklagret kan ta skada vid för hög belastning på samma punkt under lång tid. Om du har ett stort löpband eller tunga vikter i rummet kan det gå illa om du inte vet på förhand att konstruktionen håller för belastningen. Källaren är den smartaste platsen, du stör ingen och behöver inte oroa dig för oljud eller vikt.

Utrustning

Både du och rummet ska utrustas. Gå in på Sportamore och titta runt, där hittar du kläder för alla åldrar och bra träningsredskap. De har till och med träningsmaskiner och fria vikter så du kan köpa allt du behöver. Ett gym ska du kunna göra avslappningsövningar, det kräver fria utrymmen att röra sig på. Ska ni vara två som tränar ska ni kunna göra det samtidigt utan att störa varandra. Konditionsträning gör du lättast med ett löpband eller crosstrainer, de tar lite plats man kan stå nära väggen utan att det stör. Ställ dem framför en spegel, fönster eller teve så du kan fokusera blicken på något intressant. Sist behöver du fria vikter av olika slag, hantlar och en skivstång kommer du dock långt med.